Hvilken gulvvarme skal du vælge?

Er der noget bedre en varme fødder på en kold vintermorgen? Det får du med gulvvarme. Gulvvarme giver dog meget mere end blot varme fødder. Det giver også en jævn opvarmning af rummene og en større komfort. Det giver dig også større indretningsfrihed, da du ikke skal tage hensyn til radiatorerne. Derudover støver det også mindre, og du slipper for at rengøre og male radiatorer og andre synlige rør.

Gulvvarme har altså for de fleste en meget positiv klang, og det er faktisk noget, som mange drømmer om at have i deres hjem. Men hvilken type skal man vælge? Der findes nemlig både elgulvvarme og vandbaseret gulvvarme. Vi gennemgår begge typer i denne artikel, så du kan finde den bedste løsning til dine behov.

El-baseret gulvvarme

Elgulvvarme er den nemmeste og billigste løsning, når det gælder etablering. Du kan faktisk i mange tilfælde gøre det helt selv med f.eks. varmemåtter eller varmekabler, hvis du altså har hænderne godt skruet på. Elektrisk gulvvarme er ofte også en god løsning – især til badeværelset – da det nærmest kan lægges over alt uden de store foranstaltninger. Det kan nemlig – foruden at lægges i forbindelse med nybyggeri – også lægges direkte ovenpå et eksisterende gulv, så du ikke skal bøvle med at bryde gulvet op. Det fylder nemlig meget lidt i byggehøjden. Når du har lagt varmemåtten eller varmekablerne, skal du så bare etablere et nyt gulvlag ovenpå – enten i form af et tyndt pudslag med klinker ovenpå (til badeværelse, køkken eller bryggers) eller et nyt trægulv (til stue eller værelser). Det skal dog lige nævnes, at elgulvvarme generelt er en smule dyrere i drift, så du skal regne med en lidt større elregning.

Vandbaseret gulvvarme

Vandbaseret gulvvarme koster en del mere at etablere. Det kræver nemlig at et eventuelt eksisterende gulv bliver fjernet helt, så der kan lægges varmeslanger i gulvet. Det er altså et større projekt, som kræver professionel hjælp – og det er derfor også en dyrere løsning. Det er derfor altid den bedste løsning, hvis der er tale om nybyggeri eller renoveringsprojekter, hvor gulvet alligevel skal brydes op. Vandbaseret gulvvarme er dog billigere i drift end elgulvvarme, men det er altså ikke den bedste løsning, hvis du blot vil have gulvvarme i badeværelset. Her er etableringen simpelthen for dyr – og energibesparelsen i forhold til el vil være meget lille. Det skal lige nævnes, at vandbaseret gulvvarme er den mere miljøvenlige løsning, så hvis du gerne vil have gulvvarme i hele huset i forbindelse med nybyggeri eller et større renoveringsprojekt, bør du vælge vandbaseret gulvvarme.

Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, så det hele kommer an på dine behov. Hvis du blot vil have gulvvarme i enkelte rum, er elgulvvarme den bedste løsning, men hvis du vil have gulvvarme som primære eller eneste opvarmningsmetode, skal du vælge vandbaseret gulvvarme.