Guide: Bekæmpelse af bladlus i haven

Det er langt fra et ualmindeligt fænoment, at folk kæmper med bladlus i deres haver. På linje med eksempelvis alger og misfarvning kan det være et problem, som nærmest driver mange haveejere til vanvid. Det skyldes blandt andet, at man ikke selv er skyld i, at det dukker op.

Bladlus er en forunderlig størrelse. Det ser jo egentlig ikke ud af meget, og mange spørger nok også sig selv, om det nu også er så slemt et fænomen, som nogle gerne vil gøre det til. Det ændrer dog ikke på, at lusene går ind og suger saften ud af dine planter, hvilket gør dem mere og mindre i stand til at virke levende.

Det er jo efterhånden nærmest blevet kotume herhjemme, at vineren er mild, og det giver desværre også endnu bedre forudsætninger for bladlus. De har nemlig meget nemmere ved at leve, hvis der ikke har været måneder med hård frost. Det vil sige, at du med efter en blid vinter er nødt til at være en smule mere opmærksom ift. bladlus. Nedenfor kommer en guide til, hvordan du kan komme dette problem til livs eller i hvert fald bekæmpe det mest muligt.

Forebyggelse af bladlus er første step

Hvis du skal bekæmpe eller undgå noget, så er det selvsagt altid også en god idé at overveje, om der er noget, du kan gøre for at forebygge det. Bladlus er forholdsvis svære at forebygge, særligt fordi de er så afhængige af temperaturerne. Der findes dog alligevel knapper, man kan trykke på, hvis man vil gøre lidt forebyggende arbejde mod bladlus.

Det handler primært om, at du skal huske at vande dine tørre planter, så der ikke kommer bladlus i dem. Det er stort set det eneste, du aktivt kan gøre, før du får bladlus – alle andre indsatser sker, når problemet allerede er opstået. Årsagen er, at bladlus er vilde med at spise friske skud på planterne. Det er nemmest, hvis de er tørre, og derfor bør du huske at vande dine planter.

Bekæmpelsen

Når det kommer til at bekæmpe bladlus, så er der væsentlig flere knapper, man kan skrue på. Her er problemet allerede kommet, og bladlus er allerede begyndt at spise dine planter. Du er sikkert allerede godt træt af det, men heldigvis er der håb forude. Dette håb skyldes, at nogle mennesker har sat sig for at undersøge, hvad der virker mod denne slags.

Først og fremmest kan du gøre de nemme og hurtige ting. Det handler eksempelvis om at skylle lusene væk fra planten, så den er ‘clean’. Det giver dig selvsagt en udgangspunkt for noget at arbejde med. Du skal altid sørge for at skylle forsigtigt, selvom du gerne vil have dine bladlus af. En plante kan altså ikke holde til hvad som helst, og derfor skal du skylle med en blød stråle fra en haveslange eller lignende. Du kan også putte vand i en spray, hvis det er en plante, du skal være særligt forsigtig med.

Herefter begynder det altså bekæmpelsesarbejde. Nu har du fået fjernet lusene, og du skal sørge for, at de holder sig væk og ikke overlever i planten. Hertil kræver det typisk noget sæbe, som du sprayer på planten. Det er helt afgørende, at du vælger et godkendt mærke, for ellers kand u altså ikke være sikker på, hvad du får. Det ville jo være temmelig ærgerligt, hvis du kom til at sprøjte med noget, som ødelagde planten.

Vær opmærksom på, at du skal skylle sæben af efter nogle minutter. Dette fremgår på produktet, og det er vigtigt, at du husker denne del af processen. Du må desuden ikke sprøjte sæben på, imens der er høj sol, da det kan ødelægge virkningen i mere eller mindre grad. Når du bekæmper bladlus, skal du vælge en godkendt sæbe, fordi det også er et bedre valg for miljøet. Tag det derfor seriøst at finde et produkt, som miljøstyrelsen har godkendt.

Lad æderne komme til

Det kan lyde lidt spøjst, at du skal sørge for, at dine bladlus bliver spist. Det er dog ikke desto mindre meget rigtigt. Hvis du sørger for, at bladlus – æderne har et godt liv, så er du allerede kommet godt på vej. Det er eksempelvis mariehøns, som de fleste jo gerne vil have i deres have. Om ikke andet, så for hyggens skyld.

Du kan også selv vælge at anskaffe dig dyrene, hvis du ikke har mange nok i din have. Her skal du selvfølgelig sørge for, at de har gode betingelser. Det vil sige, at du har nogle områder, hvor de kan leve. Hvis det ikke er tilfældet, vil de bare søge andre steder hen ganske hurtigt.

Køb dine nyttedyr

Dine bladlus spises altså af mariehøns, forskellige slags fluer, tæger osv. Men måske har du ikke lige vidst, at du faktisk kan købe disse dyr til din have. De kaldes nyttedyr, og de er rigtig effektive. Dog er det svært selv at samle en ‘hær’ i haven, hvis du har rigtig mange bladlus. Det kræver formentlig, at du selv supplerer lidt ved at købe nogle. De kan bestilles over nettet, så det er nemmere for dig.

Et andet råd mod bladlus er, at du har rigtig mange plantearter i din have. Bladlus vil dermed angribe forskellige former for planter, og du vil formentlig undgå, at det går enormt hårdt udover enkelte. Der er dog ingen garantier på den front.

Tag planten med i bad

Hvis du har prøvet at skylle din plante? Men du føler fortsat ikke effekten er stor nok. Det kan være frustrerende, men der findes flere råd at forsøge sig med. En af dem kan eksempelvis være, at du tager din plante med bladlus med i bad. Det lyder lidt fjollet og skal selvfølgelig ikke tages så bogstaveligt – men faktisk kan du godt skylle din plante under bruseren.

Her skal du skylle i varmt vand, fordi bladlus ikke er vant til disse temperaturer. Det er dog en fordel, hvis du ikke sætter hele planten under strålen. Du skal udelukke skylle bladene, hvor bladlus sidder. Sørg herefter for, at du gør grundigt rent, så dine bladlus ikke kommer tilbage lige om lidt.