Sådan får du en smuk sommerhave

Sådan får du en smuk sommerhave

Læs med og find inspiration til at komme i gang med planlægningen af dit sommerhaveprojekt her. Drømmen starter i dag!

Begynd med det store billede

Når man skal i gang med det helt store haveprojekt, kan det synes helt uoverkommeligt. Måske er det fordi, dine tanker er startet de forkerte steder?

Du spænder ben for din planlægning, hvis du starter i overvejelser omkring blomster- eller krukkevalg. Det er selvfølgelig fint, hvis du har nogle forudindtagende præferencer, du senere i forløbet kan bruge vejledende, men lige nu skal dit fokus være et andet sted: det på det store (have)billede!

Det er bedst at starte med at opmåle og optegne haven, så du får dannet dig dit fulde overblik. Overvej derefter rationering af gråt og grønt: Altså, ønsker du en have med store græsarealer, hvor der er plads til at sparke til en bold eller montere et gyngestativ? Eller synes du det er skønnest, hvis størstedelen af haven er flisebelagt, så du man ikke får græs på skoende, når man bevæger sig rundt?

Efter denne overvejelse er det også tid til at tænke på de andre grundlæggende haveelementer. Ønsker du plantning af træer? Montering af stier der fører til en gemt bålplads? Plantning af hæk der omrammer haven? Anlægning af indkørsel til bilen?

Det er bedst at variere mellem at sidde foran havetegningen og være fysisk i haven, når man skal overveje anlægningen.

Tænk over havens formål

Anlægningen af haven skal naturligvis falde i hak med din brugsomgang med haven. Det er nu, du skal overveje, hvad du egentlig bruger (eller ønsker at bruge!) din have til. Måske du er typen, der inviterer vennerne over til bålaften med snobrød og vin? Så har du brug for den rette indretning. Måske du synes, det kunne være fedt at have lov til at opleve følelsen af at komme på ferie i din egen have? Så kan et haveanneks være den perfekte tilføjelse! Det kan også være, at det vigtigste er en stor køkkenhave med tilhørende grillområde? Det hele starter med tanken – så tænk på, hvad du virkelig drømmer om at bruge din have til.