Sådan gør du haven forårsklar

Vi er stadig midt i den kolde vinter, men det er ikke for tidligt at tænke på at gøre haven forårsklar. Forårets komme betyder nemlig havearbejde. Der skal ryddes op, plantes, gøde og beskæres og meget mere. Vi har her samlet nogle af de vigtigste haveopgaver, som skal foretages inden foråret viser sit ansigt for første gang.

Oprydning i haven

Efter vinteren trænger haven til en oprydning, så der er plads til nye planter. Det betyder, at der skal fjernes grene, kviste og blade fra både bede og græsplænen. Du skal dog passe på med at rydde for meget op, når der stadig er udsigt til frostgrader, da visne blade og stængler faktisk kan forhindre frostskader på nye skud – og pas også på med oprydning i bunker af visne blade, da der her kan befinde sig pindsvin, som endnu ikke er vågnet. Hvis du finder et pindsvin, bør du lade det sove videre og udskyde oprydningen.

Klipning af græsplænen

Græsplænen begynder at vokse i løbet af marts og april, og så skal du i gang med at slå græs ca. én gang om ugen. Indtil græsset er vokset godt frem, bør du ikke klippe det kortere end 4 cm. Derudover bør du også give græsset gødning og gerne også én gang kalk. Det er sundt for plænen og sikrer også en begrænset mængde mos og andet ukrudt. Hvis du har en del mos i græsplænen allerede, kan du fjerne det ved at rive plænen igennem.

Køkkenhaven

Køkkenhaven kan godt langsomt påbegyndes i det tidligere forår med bl.a. spinat og rucola, som godt kan spire ved lave temperaturer. Du bør dog vente med alt andet til senere på foråret. Du kan dog gøre klar til køkkenhaven ved at lægge kompost ud på jorden, kultivere jorden, så grøntsagsfrø i vindueskarm eller drivhus og indhegne køkkenhaven med f.eks. sneglehegn.

Lugning af ukrudt

Ukrudtet begynder for alvor at vokse frem i foråret. Det skal derfor bekæmpes tidligt, inden problemet vokser dig over hovedet. Flerårige ukrudt som f.eks. skvalderkål eller brændenælder vokser allerede frem i februar, men heldigvis er blomster og planterne her endnu så små, at du sagtens kan få øje på dem. Almindeligt ukrudt kan du blot hakke væk eller pille op med fingrene, mens flerårige ukrudtsplanter skal graves op med roden. Du kan derudover også begrænse ukrudt mellem fliser ved at fylde fuger med fugesand.

Gødning af haven

Det er i foråret at du bør give havens bede, køkkenhave og græsplæne en gang grundgødning. Det giver planterne mulighed for at vokse sig sunde og grønne hen over foråret og sommeren.

Der er altså meget, der skal ordnes for at gøre haven klar til foråret – og det kan være noget af en stor mundfuld, hvis du ikke har grønne fingre. Her kan du med fordel få hjælp af f.eks. denne anlægsgartner i Vejen, så du har tid til andre ting.