Samlevende og arv

testamente

Når man er ung og skal til at købe sit første hus, tænker man sjældent på, at det er en beslutning, der kan få afgørende betydning for hele ens liv. Hvis man gør en dårlig handel, kan det forårsage en dårlig økonomi, der forfølger en de næste mange år. Det kan for eksempel være, at man uden at vide det køber et hus i et område, hvor der skal anlægges veje eller andet, der får husets værdi til at falde. For at undgå at ende i sådan en situation anbefales det at benytte sig af en boligadvokat, når man skal købe hus. En anden problematik, der melder sig ved et huskøb er, hvordan man som par kan sikre hinanden, hvis man ikke er gift.

Det er nemlig sådan, at man ikke arver hinanden, hvis den ene falder bort, når man ikke er gift. Det kan have meget uheldige følger for den der er tilbage. Herunder kommer vi ind på fordelene ved at bruge en boligadvokat og, hvilke muligheder I har for at sikre hinanden som ugift par.

Hvorfor er det godt at bruge en boligadvokat?

En boligadvokat er en advokat, der har specialiseret sig i det at rådgive ved køb af fast ejendom. Modsat af, hvad mange tror, er det ikke nok at tale med den ejendomsmægler, der har huset til salg i deres kartotek. En ejendomsmægler er betalt af sælgeren og er først og fremmest sælgerens rådgiver – det siger sig selv. De fleste ejendomsmæglere er naturligvis ikke ude på at snyde køberen, men i om med, at det er sælgeren, de skal sørge for får en god handel, er det naturligvis der, deres fokus ligger. Derfor skal du som køber gøre dig selv den tjeneste at få uvildig rådgivning fra en professionel, som kan sørge for at styre dig sikkert gennem handlen.

Ro og tryghed

Når du gør brug af en boligadvokat, undgår du at købe et hus med tinglyste servitutter, der begrænser dine handlemuligheder på din egen grund eller i huset. Det kan for eksempel være at bygningen er fredet og derfor ikke må sættes i stand, som du ønsker det. En boligadvokat kan ligeledes undersøge områdets lokalplaner inden købet og sikre sig, at der ikke er planer for området, der vil give dig problemer på sigt. Advokaten kan ligeledes sikre sig at købsaftalen er i orden og, at der skrives et advokatforbehold ind om nødvendigt. Det vil give dig ro og tryghed i købsprocessen at vide, at det hele bliver gjort med fokus på at skabe de bedste betingelser for dig.

Hvordan sikrer du din partner?

Hvis I køber hus sammen uden at være gift, bliver I nødt til at gøre nogle mere aktive tiltag for at sikre hinanden. Når man er gift, arver man automatisk efter hinanden. Sådan er det ikke, hvis man ikke er gift. Ugifte samlevere arver ikke hinanden med mindre de opretter et samlevertestamente.

Problemet ved, at man ikke arver hinanden som ugifte, er, at halvdelen af jeres fælles hus indgår som en del af arven efter den afdøde samlever. Det betyder, at den efterlevende samlever skal købe arvingerne ud. Hvis vedkommende ikke har mulighed for det, må huset sælges. Det samme gælder, hvis I har mindre fælles børn. Børnene skal have deres arv efter den afdøde forælder.

Samlevertestamente

Den bedste måde at sikre hinanden som ugift par er at oprette et samlevertestamente. Hvis I udarbejder et udvidet samlevertestamente, vil I være næsten lige så godt stillet, som hvis I var gift. Det er kun muligheden for at sidde i uskiftet bo, der ikke kan lade sig gøre uden, at et ægteskab indgås. For at oprette det udvidede samlevertestamente skal i dog have været samlevende i to år eller have fælles børn eller et barn op vej.