Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er små svampe, som vokser på plante- og jorddele i naturen. Skimmelsvamp kræver kun tre simple ting for at kunne vokse og overleve: Fugt, varme og organisk materiale. Der er derfor en risiko for, at der kan vokse skimmelsvamp i dit hus. Står du i den uheldige situation, at din bolig er blevet ramt af skimmelsvamp, skal du handle hurtigt. Der er flere forskellige metoder, du kan anvende. Du vil blive præsenteret for 6 trin, der kan hjælpe dig med at fjerne skimmelsvamp i dit hjem:

  • Find ud af, hvorfor der er skimmelsvamp i dit hus
  • Fjern årsagen til skimmelsvamp
  • Vurder omfanget af skimmelsvamp
  • Fjern skimmelsvamp fra det udsatte område
  • Støvsug under processen
  • Hold øje med de udsatte områder efterfølgende.

Hvor vokser skimmelsvamp typisk i huset?

For at kunne bekæmpe skimmelsvamp, er det selvfølgelig vigtigt, du ved, hvor skimmelsvamp kan vokse. Eftersom skimmelsvamp ikke kræver så meget, så er der risiko for, at du kan have det flere steder i dit hus. Der skal blot være nogenlunde fugtigt og organisk materiale med en tilstrækkelig høj temperatur, så kan der vokse skimmelvamp. Dette er typisk tilfældet på et badeværelse, som ikke er blevet udluftet nok. Der er dog også mange tilfælde, hvor skimmelsvamp vokser i boliger, der er fugtige. Her kan skimmelsvamp vokse på vægge eller lofter eller bag sofaen, skabe eller reoler.

Hvad kan skimmelsvamp vokse i?

Skimmelsvamp kan derfor vokse de fleste steder i dit hus, og du bør derfor altid tjekke hele huset, hvis uheldet er ude. Med skimmelsvamp flyver svampesporer i luften, og de lander kun de steder, de kan klare at bo. Der skal derfor være tilstrækkeligt fugtigt, hvor skimmelsvamp kan vokse. Dette kan blandt andet være i maling, tapeklister, træbaserede produkter, stof og læder. Det er derfor en god tommefingerregel, at du altid er omhyggelig, når du tjekker dit hus for skimmelsvamp.

Find ud af, hvorfor der er skimmelsvamp i dit hus

Der kan være flere årsager til, at du har fået skimmelsvamp i dit hus. Du kan have været uheldig med en vandskade eller stoppede udsugningskanaler, der har skabt fugt i dit hjem. Det kan også være, at du har haft møbler stående tæt på kolde ydervægge. Der er rigtig mange, som får skimmelsvamp, når de glemmer at lufte ud jævnligt, eller de lader deres tøj hænge til tørre indenfor. Der kan være mange årsager, og derfor er det første trin i processen at finde årsagen til skimmelsvamp. Du skal derfor gå dit hus grundigt igennem, så du er sikker på, at du finder den rette årsag til, du har skimmelsvamp. Det er vigtigt, at du er grundig, da du nemt kan overse områder, som også er udsat.

Fjern årsagen til skimmelsvamp

Det næste trin i processen er at fjerne den årsag, der giver din bolig skimmelsvamp. Det er meget vigtigt, at du er grundig i denne proces og stabil. Hvis du får skimmelsvamp på grund af at dine møbler står for tæt på kolde ydervægge, så skal de rykkes nogle centimeter ud. Det er vigtigt, at du holder øje med dette, så der ikke komme gode vækstvilkår for skimmelsvampene på et senere tidspunkt. Tørrer du dit tøj indenfor, bør du overveje at tørre det udenfor eller i en tørretumbler.

Vurder omfanget af skimmelsvamp

Når du har fundet de områder i dit hjem, hvor der er skimmelsvamp, så skal du vurdere omfanget. Det er vigtigt, da det har betydning for, om du selv kan stå for at fjerne skimmelsvampene. Hvis det er mindre områder, som har skimmelsvamp, så kan du sagtens selv behandle områderne. Er du dog i den uheldige situation, at der er meget skimmelsvamp i dit hjem, bør du få professionel hjælp.

Fjern skimmelsvamp fra det udsatte område

Kan du selv stå for at fjerne skimmelsvamp fra de udsatte områder, kan du bruge flere produkter. Det er vigtigt, at du husker at støvsuge området, der skal behandles. Dette gælder både før og efter behandlingen. Herefter er det god idé at skylle af, når du har benyttet produktet.

  • Professionelle produkter.

Det er en god idé at benytte professionelle produkter, der er lavet til at bekæmpe skimmelsvamp. Dette kan eksempelvis være Hysan afrenser, som har fået flere gode tilbagemeldinger. Dette produkt er godkendt som svampemiddel, og du kan finde det i flere byggemarkeder. Dette er også gældende for Protox, der ligesom Hysan, kan bruges eksempelvis på malede vægge, murværk og fliser. Du bør altid følge produkternes anvisninger, så du er sikker på, du får fjernet skimmelsvampene ordentligt.

  • Rengøringsmidler.

Et af de mest benyttede produkter er Rodalon, som er et effektivt rengøringsmiddel. Rodalon er ikke et professionelt svampemiddel, som Hysan og Protox er, men fungerer ganske fint. Det anbefales, at du kun bruger Rodalon til mindre områder med skimmelsvamp i hjemmet. Det samme er gældende ved Minus Mug, der også kan bruges til mindre vaskbare områder med skimmelsvamp.

Støvsug under hele processen

Det er meget vigtigt, at du husker at støvsuge under hele processen. Gør det gerne en ekstra gang. En god huskeregel er, at du støvsuger før og efter behandlingen af skimmelsvamp. Dette er på grund af, at skimmelsvampsporerne sagtens kan sætte sig på støv og snavs, som kan være i det udsatte område. Hvis du ikke støvsuger grundigt, kan du risikere, at skimmelsvampene kommer tilbage.

Hold øje med de udsatte områder efterfølgende

Nu har du forhåbentligt fået bugt med skimmelsvampene i dit hjem, men det betyder ikke, at du er færdig med kampen endnu. Det er rigtigt vigtigt, at du løbende holder øje med de tidligere udsatte områder. Du kan dermed vurdere, om du har fulgt de ovenstående trin grundigt nok, så skimmelsvampene ikke kommer igen. Det er derudover en god mulighed for at holde øje med, om du er god til at fjerne de årsager, der har givet skimmelsvamp i første omgang.

Test din bolig for skimmelsvamp

Er du i tvivl, om din bolig er udsat for skimmelsvamp, så er der flere måder, du kan teste det på. Hvis du har en mistanke om det, er det er en god idé at få det undersøgt. Skimmelsvamp kan have visse ubehagelige følger som hovedpine, træthed, tilstoppet næse og kløende øjne. Det er dog ikke alle, der reagerer på skimmelsvampe, men der er ingen grund til at tage chancen.

Ofte kan du selv lokalisere, om der er skimmelsvamp i din bolig, men det kan i visse tilfælde være ganske svært. Har du en mistanke om det, kan du altid kontakte professionelle, der gerne hjælper dig med at køre forskellige tests.