Vælg de rette belægninger til haven

Det er fortsat populært at bruge belægninger i haven. Vi er i Danmark glade for at anvende fliser, grus og natursten i haven, bl.a. til stier og trapper samt omkring indkørslen.

Vi ser her nærmere på belægninger i haven og omkring huset.

Indgang til huset

Det er altid spændende at gøre vejen fra sin indkørsel eller indgangslåge frem til boligen skøn at se på. Når man tilrettelægger denne indgang, skal man dog ikke kun tænke i design, men også huske de praktiske aspekter.

F.eks. er det rart, hvis belægningen er høj og tætlagt med sten, så man ikke får våde sko, når det regner eller har regnet. Ligeledes bør bredden på indgangsstien være ordentlig. Det nytter ikke med en smal sti, hvis man kommer flere personer samlet eller skal slæbe både indkøbsposer og sportstasken med frem.

Miljøet omkring indgangen til huset skal derfor indrettes praktisk, og så skal den selvfølgelig være hyggelig. Dette fordi du få gæster denne vej fra. Derfor kan du passende udstyre vejen med måske varme lanterne og lignende.

Husk desuden at tænke over materialer, som er velegnede til vintervejr. Det vil sige ikke glatte sten eller andet, som gør det farligt og udfordrende at komme frem til hoveddøren.

Havens stier

Stier i haven er ofte anlagt fordi de tjener et praktisk og specifikt formål. F.eks. at føre fra terrasse til haveskur, fra udgang til skraldespanden osv.

Derfor er det her også vigtigt, at de er praktiske og materialerne er lette at gå på i alt slags vejr. Tænk desuden over, hvordan belægningerne er at vedligeholde. Bliver de let beskidte eller vokser der nemt ukrudt op, så overvej en ekstra gang, om der ikke er en bedre løsning.

Stier i haven kan dog også være anlagt med mere fokus på design eller måske zoneopdeling i haven. F.eks. hvis man ønsker en have i en særlig stil. F.eks. er japanske have jo kendt for at bruge gangstier m.m.

Hertil kan brudfliser, betonfliser eller måske klassiske perlesten være passende løsninger. Pas dog på med flis, som kan give sumpede områder at færdes i.