Få overblik over bodeling for samlevende

Flere og flere par vælger at leve sammen uden at blive gift. I juridisk forstand kalder man denne type forhold for samlivsforhold. Det dækker altså over par, der er i et forhold med hinanden, men som ikke er gift.  Du har derfor en samlever. Hvis du og din samlever har valgt at gå fra hinanden, så skal i gang med at håndtere de juridiske forhold. Hvis I har købt bolig sammen, har børn sammen eller andet, så gælder der nogle særlige regler end hvis I var gift. Dan dig et overblik over bodeling, hvis du og din samlever har valgt at gå fra hinanden. 

Hvem ejer hvad?

Hvis du bor sammen med din partner uden at være gift, er det vigtigt at vide, hvem der ejer hvad. Det kan virke indlysende, men hvis I ikke er blevet enige om noget, kan det hurtigt blive kompliceret. Hvis du er gift, så kommer I til at eje ting sammen – medmindre der står noget andet i jeres ægtepagt. Hvis I bare er samlevende, så ejer du selv de ejendele, som du har bragt med ind i forholdet. For de fleste i et samlivsforhold er det vigtigt at have en skriftlig aftale om ejerskab, f.eks. i form af en samejeaftale. Det vil gøre tingene lettere, hvis I senere går fra hinanden. På denne måde kan du i hvert fald sikre dig, at du kommer ud af forholdet med det, du er berettiget til. 

Samlivsaftale

En samlivsaftale er en kontrakt mellem to personer, der bor sammen. Aftalen kan handle om forskellige ting, men bruges ofte til at aftale, hvordan økonomi og ejendom skal deles, hvis forholdet ophører. Du behøver ikke at være gift for at have en samlivsaftale, men det kan være en fordel, hvis I har et længerevarende forhold og ejer ejendom eller økonomi sammen. Det er en god idé at tale med en advokat, inden du udarbejder en aftale.  Der kan være elementer i denne aftale, som du skal have forklaret klart og tydeligt, så du er sikret, hvis du skulle ende med at gå fra din samlever. Uheldet kan være ude og så står du bedre, hvis du har en aftale på plads. 

Snak eventuelt med en advokat

Hvis du og din partner har besluttet at bo sammen uden at være gift, er det en god idé at tale med en advokat på forhånd. På den måde kan du få et overblik over, hvilke rettigheder og forpligtelser du har. Det er især vigtigt at have en klar aftale, hvis I ønsker at købe noget sammen – f.eks. en bil eller en fælles lejekontrakt. Det vil gøre det lettere, hvis I senere går fra hinanden. Der er ikke en reel lovgivning for gifte samlevende, hvorfor det godt kan være svært at navigere rundt i, hvad man skal gøre hvis I er gået fra hinanden. En advokat kan hjælpe jer med bodeling og finde frem til hvad du har ret til.