Ting, du skal huske, når du køber et gammelt hus

Der er en vis charme ved gamle huse. De har stået der, hvor de står, i længere tid, end man selv har levet, og det kan få en til at føre tankerne over på, hvem der mon har varmet sig i stuen for 100 år siden, eller hvem der har sovet inde i det værelse, man nu selv sover i. Det er sådan en charme, der kan sælge idéen om at købe et gammelt hus i stedet for at bygge nyt – og det er da også bedre for klimaet at genbruge det, der allerede står der i forvejen. Men der er nogle ting, man som ny ejer af et gammelt hus skal være opmærksom på ved sin nye bolig.

Fugt

Hvis huset har en kælder – og især hvis den ikke er blevet renoveret – er der en stor sandsynlighed for, at der trænger fugt ind gennem kælderydervæggen. Hvis det ikke voldte problemer ved salget af huset, står det ikke nødvendigvis i tilstandsrapporten. Det afhænger af husets alder. Men fugten kan senere gå hen og blive et problem og dermed være grobund for skimmelsvamp, så det er en god ide at få sig garderet i tide.

Mere generel vedligehold

Det er også sådan med gamle huse, at de har brug for mere vedligehold end nye huse. Det er på grund af alle de familier, der har boet i huset før dig: De har jo brugt de samme rum, det samme køkken og det samme badeværelse, så det bør ikke komme som en overraskelse, hvis det trænger til at blive skiftet ud. Isolation er der oftest heller ikke meget af: Det handlede jo bare om at skærme sig for elementerne, da huset blev bygget, og det kan blive til nogle dyre varmeregninger i det lange løb. Husets ydre er sikkert ligeledes medtaget efter mange år med sne, slud og blæst, så du bør overveje at sætte penge af til vedligehold. 

Er huset fredet eller bevaringsværdigt?

Selvom der dog kan findes nok så mange fejl og mangler ved huset, bør du lige huske at tjekke én ting, før du begynder at lave om på din bolig: Er huset fredet eller bevaringsværdigt? Hvis det er, kan der nemlig være grænser for, hvad du må lave ved huset. Hvad det er helt nøjagtigt, afhænger af dit hus, men det er lidt surt at have planlagt den helt store renovering af ejendommen, for bare at finde ud af, at du ikke må gennemføre din plan. Du kan få en byggesagkyndig til at hjælpe dig med at kortlægge dine muligheder. Men du kan jo altid glæde dig over, at dit hus er så særligt, at det er fredet eller bevaringsværdigt – det er ikke alle husejere, der kan sige det.